Wednesday, 9 April 2014

Open your heart, not just your eyes.

Assalamualaikum, bismillahirahmanirahim...

Four unbreakable promises from Allah:

- "So remember Me; I will remember you."
- "If you are grateful, I will surely increase you (in favor)"
- "Call upon me; I will respond to you."
- "And Allah would not punish them while they seek forgiveness."

Alhamdulillah masih lagi bernafas. I want to ask you guys, pernah tak terfikir... kalau kita ditakdirkan mati sekarang, ye sekarang. Malaikat Izrail cabut nyawa kita, bukan esok, bukan minggu depan, bukan tahun depan, tapi sekarang. Apakah kita sudah bersedia? dah cukup amalan ke? dah bertaubat? Sedang kita tengah mengejar dunia, kita tak sedar yang dunia dah hampir sampai ke penghujungnya. Cuba fikir sebentar, kenapa perlu kejar dunia sedangkan ia cuma sementara? sedangkan dah jelas dalam al-Quran bahawa kehidupan di dunia tidak lebih, hanya main main dan gurau senda semata.

Firman Allah SWT "Dan tiadalah kehidupan dunia ini, selain dari main-main dan senda gurau belaka. Dan sungguh kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Maka tidakkah kamu memahaminya?" (Surah Al-An'Am ayat 32)

Turn to Allah, before we return to Him. No matter how big our sins are, it will never be bigger than Allah's mercy. May Allah forgive us all, and show us the right and straight path, towards Him.


Definitely, some of us might be judged because of this. Itu memang gerenti ada lah, gerenti yaw, ni yang tak berapa enak pasal perangai setengah manusia. Contohnya bila kita tegur kesalahan orang, niat kita memang baik, tapi apa yang dibalasnya?

"Kau sapa nak judge aku? Allah je boleh judge aku"

Ye memang, hanya Allah yang layak judge kita. Tapi tak salah pun untuk menegur, kalau ditegur lepastu terasa, bermakna betul lah yek? Bukan nak menghina atau mengejek, tapi cuma menegur sebagai saudara sesama Islam. Lepas ni, kalau ada orang tegur kesalahan kita, instead of marah sebab malu, patutnya kita bersyukur, sebab Allah suruh orang tegur salah kita, bersyukur lah, look at the positive side guys. Anyway back to the other topic, ada jugak orang yang bila kita tegur, dia kata...

"Belum dapat hidayah lagi"

For this situation, someone gave me this quote "Hidayah tu macam teksi. Kita ada pilihan sama ada untuk tahan, dan naik teksi itu. Atau melepaskan dan tunggu teksi lain datang. Tapi, kita takkan pernah tau samaada akan ada kah teksi lain selepas itu." persoalannya, macam mana kalau nyawa dicabut sebelum hidayah tu datang? Nauzubillahiminzalik.

Everyone wants Jannah right? we all want to see how syurga looks like. we all want to be there. we all miss Rasulullah saw and teringin nak jumpa. Cuba bayangkan bila masuk syurga nanti, semua malaikat dan bidadari syurga kenal kita sebabkan amalan kita yg banyak di dunia. MasyaAllah :') InsyaAllah together we improve ourselves. slow slow takpa asalkan kita berusaha nak berubah jadi lebih baik. Semoga sama sama kita renungkan, salam :)

Tuesday, 8 April 2014

Lamanya tak update blog and youtube, why?

Assalamualaikum hamba hamba Allah sekalian. Yes i know i know shahrin dah lama menghilang, dah jarang update blog and youtube, minta maaf sangat. Don't worry bcs ya'll know the reason why I haven't been posting new post on blog and also videos on youtube, nak habaq la ni sabaq noh :p

Imma college student now and I'm studying at Kolej Mara Kulim (UniKL) taking course Foundation in Science. So yeah, memang sibuk lah kan. Nak cari masa untuk buat video pun susah, idea idea dah banyak, cuma masa untuk buat tu takda hmm. InsyaAllah whenever I'm free, I'll use that time to make a new video for you guys.

As ya'll know 'foundation' ni setahun je, and setahun tu tak lama pun, kejap je. Memang takleh main main, dalam kuliah kene focus apa lecturer ajar and bila balik bilik kene study lagi. Lagi lagi bila ada subject chemistry, biology and maths. I don't mind subject biology and maths sebab tu memang fav subject shahrin ahah tapi chemistry tu -,- tak suka langsung haish entahlah kenapa, but most of my friends here loved it except me haha.

Takpa takpa think positive, for the sake of my future, and my parent's feelings, I'll work hard for it! InsyaAllah nothing is impossible as long as I put my trust in Allah, Allah knows what's best for me :)


So, sejak kebelakangan ni macam macam dah berlaku kat Malaysia ni, things that we all never imagine would happen, it happened. Salam takziah to all the MH370 passengers's families, I'm sure bila berita ni keluar, semua rakyat malaysia sedih, walaupun takda kenalan kita dalam flight tu, kita still rasa sedih right. We all don't know how it happened, but surely it happened for a reason, and only Allah knows that. Tak boleh imagine macam mana rasa family passengers tu, dah lah flight tu belum ditemui lagi, ya Allah. Everyone, lapangkan lah hati untuk sedekahkan Al-Fatihah, hope the flight will be found soon InsyaAllah.

Anyway, back to other topic. sekarang dah 2014, dah tahun baru. Mesti kene ada azam baru right? yes yes I know sekarang dah bulan 4 dah, tak kisahlah dah terlambat ke apa, nak bagitau jugak azam haha. So this is the list of my azam this year hoho

- fall in love with the subject chemistry (cam impossible je)
- get cgpa 4 flat
- make my parents so so proud of me
- be a better muslim
- nak tinggi 180cm (sekarang baru 175cm)
- visit Mekah and Madinah
- visit hometown Sheffield, United Kingdom balik, I miss there so much
- pergi korean restaurant halal, teringin nak try korean food

...I think ada lagi tapi dah penat nak fikir dah haha, hope all my wish will come true InsyaAllah, and I hope yours will too :) Okay dahlah nak tidur, hope you all have a goodnight sleep. Assalamualaikum!

*korang kene tengok running man episode 188/189/191, ada kim woobin and rain, cool oooo~

Monday, 7 January 2013

Fake Friends

Assalamualaikum beautiful people. Well the title says it all. Fake friends. Well I hate it. I hate it so much. Fake friends shouldn't even exist. They're just too cruel. No one deserves to have fake friends. Well because I hate it? I've made a video about it. In this video, I tell everything that I hate about them. Memang confess habislah kan haha. Alhamdulillah video ni berjalan dengan lancar. I hope you guys and girls agree with me. And I hope you guys and girls enjoy it!


Kawan Ke Bro?

Video ni nampak lain sikit sebab Shahrin buat dalam bilik kakak Shahrin haha. Tanpa mintak izin pulak tu hehe. Making this video takes me about 3 hours. Well yeah It's tiring but worth it ofcourse. I want to make you guys happy. And masa untuk edit video ni amik masa dalam 7 hours lebih! Like seriously! Lama sangat! Hahaha. Salah satu sebabnya. masa tengah nak upload tu tetiba laptop shut down -,- And then kene upload balik haih. Dah lah amik masa yang lama nak upload video. Tapi takpalah. Dugaan dugaan. Sabar Shahrin sabar.

Thank you to my camera and laptop for helping me finished this video. And also to my family for sharing some of their ideas about this topic "Fake Friends". Thank you so much. You guys helped a lot yknow. Can't do it without you. So I think that's all for now. Enjoy the video! Hope so haha.

Assalamualaikum :) *okay sekarang still pagi buta ni. Belum breakfast lagi Ya Allah laparnyaa :(

Wednesday, 2 January 2013

Finally It's 2013

Assalamualaikum everyone! Apa khabar? Baik? Alhamdulillah :)

I can't believe it. Seriously I really can't believe it. It's 2013 now. We're in the new year. 2012 is gone forever. Time flies too fast. Dulu 2010 pergi. Then 2011. And then 2012 had gone. Now it's 2013. Happy new year everyone! Hope this year will be better than years before! First of all. Alhamdulillah that I'm still alive. I'm still healthy. I still have my amazing family, partner, friends and everyone I know in real life. Alhamdulillah.

Btw rambut shahrin makin panjang makin curly. Tak macam dulu haih whats wrong huh..

Honestly. 2012 had been rough for me. Yet amazing. Some of the amazing things that happened to me is I met a lot of new friends. I made a lot of people happy by making videos for them! Macam macam lagi. Btw in 2013 ni. Shahrin cuba buat banyak lagi video for you guys InsyaAllah. I am working on a new one right now hehe. Hope you guys like it! And ofcourse. Bila kita ada happy moments. Mesti ada jugak sad moments. Contoh yg terjadi kat shahrin is struggle for Spm ofcourse. Homework and macam macam. I don't want to waste my time thinking about all the negative things.

It's a new year. New life. New adventure. Begin with a fresh start. I won't ignore my past. I'm learning from it. You guys should learn too :) Well post ni simple je. I know its a bit too late lah for me to wish happy new year ni but lalala who cares haha. Happy New Years everyone! May Allah bless you all :)

*okay now gonna continue making my new video :)

Friday, 21 December 2012

Handphone hilang!

Assalamualaikum abang-abang dan kakak-kakak yang encem dan omey semua :)

Sekarang ni shahrin rasa macam mood nak update blog tu dah datang balik macam dulu haha. InsyaAllah shahrin cuba keep mood ni sampai bila bila hehe. *eleh shahrin. Macamlah ramai yang baca blog kau. Blah laaaah* Hohoho.

Sebelum pape. Shahrin nak ucap Salam Jumaat kepada semua muslimin dan muslimat. Jumaat is the best day ever. Hope you all had a great day today! Waduhh sejuknyaaa~ Sekarang tengah hujan sekarang ni. Sedap ohh kalau tidur sekarang haha. Ataupun tengok movie dalam selimut ke. Makan benda yang panas ke. Woah best best. So korang semua suka buat apa masa hujan? Family shahrin sekarang ni semuanya tengah tgk video lama lama dekat tv. Shahrin pun tengok jugak. Ada video masa shahrin kecik lagi. Ya Allah I miss it so much. I miss the moment when I was a kid. Don't you all :(

For all of you who'd been asking me about Spm. Alhamdulillah all is well. Shahrin boleh buat. Ada jugak yang mencabar. Mestilah mencabar kan. Kalau tak mencabar tu bukan Spm namanya oii haha. Shahrin just hope that result cemerlang InsyaAllah. I wanna make my parents proud of me. I wanna make them cry of happiness. InsyaAllah. Doakan untuk shahrin eh? Anyway, congrats to all Pmr candidates yang dapat straight A's! Yang tak dapat straight A's tu don't worry lah be happy. Spm ada lagi. Spm lagi penting you know. Pmr result tu nothing lah actually.

Btw to all of you who don't know. Masa hari Graduasi sekolah shahrin dulu. Handphone shahrin hilang -,- Ya Allah panic gila masa tu. Shahrin tertinggal phone dalam bas masa baru sampai tempat grads tu. Bila shahrin masuk tempat tu nak daftar nama. Baru perasan handphone hilang. So shahrin bagitau cikgu kat situ. Then cikgu call driver bas tu. Mula-mula driver tu kata dia ada jumpa handphone shahrin tu. Dia kata dia akan jaga and pulangkan balik nanti. Bila balik tu. Tetiba pulak dia ubah cerita. Dia kata mana ada handphone. HAAAA PENIPU!! NAMPAK SANGAT KAU CURI! Haihh okay shahrin takdalah jerit kat dia. Cakap dlm hati je hoho. Okay yeah I know tak baik nak fitnah fitnah. Tapi macam pelik lah kan. Mula mula cakap lain. Lepas tu cakap lain pulak haihh.

At Grads with my mate, Haziq Luqman :)

Ingat nak report polis ke apa. Tapi bas tu dah pergi jauh mana entah. Takleh nak detect dia -,- Takpalah shahrin sabar je. Mesti ada hikmah disebalik ni. And also shahrin dah tau salah satu hikmah tu haha. Supaya shahrin lagi fokus kat Spm. Kalaulah shahrin still ada handphone. Memang takleh nak fokus belajar lah. 24 jam on phone je hahaha. But after about 2 months takda phone. Akhirnya Spm pun dah habis. No more stresss :DD

Bergambar bersama kawan kakak, kak Suhaila :)

Sorry kalau karangan shahrin ni panjang sangat. Saja nak lepas stress kat blog haha. Lepas ni nak try lepas stress kat vlog pulak haha takdalah :p Okay that's all for this post. Thanks for reading sampai sini haha. Hope you enjoy reading it haha. Assalamualaikum! :)

*Okay now shahrin nak tgk anime One Piece. Shahrin dah sampai episode 148 dah. Best woo!

Thursday, 20 December 2012

Ayat Orang Sekarang

Assalamualaikum beautiful people! I'm back! Haha lama dah shahrin tak buat video. I think it's been ages. Like lama gila tak update woo. Tulahh sejak dah digelar senior. Sejak jadi form 5 ni. Memang busylah kan. Semua student form 5 pun busy haha. Anyway shahrin dah upload video baru! Alhamdulillah akhirnya siap jugak! Thank you to some people yang tolong shahrin buat video ni. Thank you so much. I really appreciate it.

Video ni lain sikit. Sebab shahrin buat dekat outdoor. Bukan macam video shahrin yang lain. Most of my videos shahrin buat kat dalam rumah je. But this time kat luar pulak. Contoh tempat yang shahrin pergi untuk shoot video ni. Dekat Taman Botani and Masjid Putra kat Putrajaya. Alhamdulillah everything goes smoothly. Nak tau video ni pasaipa? Nak tau? Taknak? Shuh shuh haha. Yang nak tau tu. Tengoklah hehe. Hope you enjoy it! :)



*sekarang nak relax sambil tgk anime One Piece! Chowwww everyone! :)

Saturday, 12 May 2012

Missing people

Assalamualaikum readers! How's your day today? Good good? yes? no? Okay :)

The title says it all, missing people. Dalam bahasa melayu means rindu orang. Ramai sangat skrg yang shahrin tengah rindu sekarang. Some of them is my family, cousins, kawan lama, kawan baru, kawan yang dah berubah, and many more. Tak tau lah why now tetiba rasa rindu semua ni at the same time.

Family


They're my everything :)

with kakak yang annoying!

Kalau family shahrin. My dad and sister, depa kat United Kingdom sekarang. Tiap malam mesti call diorang, so takdalah rindu sgt. But still, ofcourselah rindu nak jumpa diorang kan. I wish them good luck for their study there :) I love you abah and kakak!

Kawan lama


I'm not in this picture but cuba tgk nametag 2 budak lelaki depan sekali ni. My name haha :D depa pinjam baju.


Cuba cari mana shahrin hohoho~

Kawan lama lagilah ramai and lagilah rindu to be honest. Terlalu ramai sampai tak tau mana satu nak rindu dulu haha. Ada kawan lama yg dah tak jumpa lagi, ada yang still jumpa but tak selalu lah. But the person yg shahrin asyik teringat and rindu is Irfan Arif. Wahh lama tak jumpa diaaa. We've known each other since 6 tahun. dulu tiap hari jumpa sebab rumah sebelah sebelah je haha.

We played football, badminton, kejar-kejar, sembunyi and lain lain everyday. Kalau tak main pun sbb keluar dgn family. kalau hujan lebat mana pun still main sama haha. Then shahrin pindah masa form 1 pergi United Kingdom, dah tak jumpa dia :( Teringat lagi dulu selalu gaduh main main dgn dia, but lepas gaduh, kejap je dah okay. Now shahrin dah balik Malaysia but still belum jumpa. InsyaAllah soon :)

I bet korang semua mesti ada miss someone right? Mesti punya lahhhh don't lie, i know :) Okay lah that's all i guess. Now nak makan breakfast! Dah petang dah pun, shahrin baru nak makan haihh. So tell me in the comment, sapa yg korang rindu sekarang ni? :) bagitau lahh, sharing is caring kan kan haha. Byee Assalamualaikum :)

*makan nanti sambil layan drama korea "Love Rain" ohyeaaahhhh ;)

Monday, 12 March 2012

Spm nak dekat

Assalamualaikum wahai manusia yang hensem dan cantik :) miss me? No? Okay bye.

Haha okay just joking lah, shahrin tau dah lamaaaaaaaa sangat shahrin tak update blog and vlog. Ramai orang tanya shahrin kenapa tak update! kenapa tak update! Okay jawapannya senang je, SPM. Tahun ni shahrin rasa, definately tahun yang paling busy lah compare dgn tahun dulu. Time habis sekolah, ada kelas tambahan. Malam pulak ada tuisyen. Cuti, ingat boleh rehat? No, ada homework. Busy busy busy.

Tapi shahrin cuba lah jugk nak cari masa utk update blog and vlog ni. I'm so so sorry sebab dah lama tak update, seriously. Kita merancang, Allah yang menentukan :) walaupun shahrin dah lama tak update, tapi korang still baca blog and tengok video shahrin, terharu sesangat ni beb haha. Thank you so much! I'll try to update secepat yang mungkin!

So this week shahrin maybe buat video baru InsyaAllah, sebab cuti seminggu yay! Dapatlah rehat kejap, but homework still banyak woo -,- So kepada semua yg nak tau apa shahrin buat sebelum ni, since the last post shahrin update tu. Ni diaa gambar. Pictures tells you everything :)

Had dinner with my mum at PappaRich :)

Umar, Faris, and me :)

One fine day, sekolah shahrin ada activity about keselamatan motor apa entah tak ingat. But it was fun though, sebab tak belajar hoho. This is some pictures from that day :)

With Luqman!

Ada banyak lagi but malas nak upload haha. Sekarang pun dah lewat malam dah ni, have a goodnight everyone! Oh and kalau ada any new ideas for my new video, don't be shy to share lah kay :) Assalamualaikum!

Wednesday, 25 January 2012

Happy Chinese New Year!

Assalamualaikum semua! yay Gong Xi Fa Chai!


Kong si kong si kong si ni!


Sempena tahun baru cina ni. sekolah shahrin bagi cuti seminggu. yess terbaik lah! Sekolah korang cuti berapa lama? saja nak tahu hoho. Okay ni first time masa tahun baru cina, shahrin ada kat Malaysia. setelah 4 tahun tinggal kat United Kingdom. Rindunyaaa feeling ni! selalunya family shahrin sambut Chinese New Year ni sebab belah mak shahrin semua chinese. so dapatlah angpau. limau and macam macam! Tapi tahun ni tak dapat kot. tahun ni duduk rumah je. sepanjang hari tak buat apa :(

Sekarang ni dah hari ke 4 cuti. wahhh kejap je masa berlalu enn. 4 tahun shahrin kat UK pun rasa macam 4 hari je sekarang haha. Bila tinggal kat UK, rindu Malaysia. Bila tinggal kat Malaysia, rindu UK. hmph baguslah tu. So aktiviti harian shahrin cuti seminggu ni iss..

1. Tidur
2. Makan
3. Solat
4. Facebook
5. Twitter
6. Tengok tv
8. Keluar lepak dengan kawan
9. Blogging
10. Tidur lagi!

Haha macam lifeless je -,- tapi tu lah kenyataan. takda benda lain nak buat. Nak tengok citer korea pun susah. sebab internet slow lah. Sedih sedih sedih sedih sedih. Rindu Running Man. Rindu Gwang Soo hahaha. lama tak tengok dia kene buli. So apa akvitivi korang dalam cuti ni? mesti lebih kurang sama je enn? hahaha i know lahh

Yes i know post ni macam pointless je. Pointless tu means takda idea lah tu hoho. bila takda idea, bosan. Bila bosan, tak tahu nak buat apa. Keje shahrin kalau bosan mesti. Tweeting and Stalking. what about you guys and girls? I think that's all lah. Goodnight Malaysia! and Goodday United Kingdom! Assalamualaikum!

*Eh jangan lupa kirim angpau dgn limau ehh hehe ;)

Sunday, 15 January 2012

Kan Best Kalau... & Happy Birthday Abah!

Assalamualaikum everyone!

Yes i know shahrin dah lama tak update blog ni. it's because sekarang shahrin tak berapa nak sihat lah. Demam panas. but Alhamdulillah semakin baik, semakin sembuh. Also.. new video dah siap! Hoorayy! haha. This video is about 'Kan Best Kalau...'. taknak explain banyak sangat. just tengok lah haha. Lepas ni InsyaAllah shahrin cuba update selalu. sekarang ni susah sikit. sebab ada hal sekolah lah. hal kesihatan lah. Macam macam! Harap semua semakin okay ye :)



I want to say a very massive thank you to my lovely mum sebab tolong shahrin buat video ni. Thank you sangat sangat. I love you! <3 And lagi satu.. 13/01 is a very special date for me and my family. Sebab haritu birthday abah shahrin. Happy birthday abah yang hensem, kacak, comel, cool, bergaya! Sebenarnya kalau nak cerita pasal ayah shahrin ni. memang takkan habis lah type ni haha. tapi disebabkan shahrin kurang sihat. so tak larat lah :( Haha I love you! <3 Have a great one! Hope abah dan keluarga semua panjang umur & murah rezeki :)

Me and my lovely dad :)

*wahh shahrin dah lama tak tengok drama/movie korea! Rindunyaaa!! sebab sekolah punya pasal lah ni -.-