Wednesday, 9 April 2014

Open your heart, not just your eyes.

Assalamualaikum, bismillahirahmanirahim...

Four unbreakable promises from Allah:

- "So remember Me; I will remember you."
- "If you are grateful, I will surely increase you (in favor)"
- "Call upon me; I will respond to you."
- "And Allah would not punish them while they seek forgiveness."

Alhamdulillah masih lagi bernafas. I want to ask you guys, pernah tak terfikir... kalau kita ditakdirkan mati sekarang, ye sekarang. Malaikat Izrail cabut nyawa kita, bukan esok, bukan minggu depan, bukan tahun depan, tapi sekarang. Apakah kita sudah bersedia? dah cukup amalan ke? dah bertaubat? Sedang kita tengah mengejar dunia, kita tak sedar yang dunia dah hampir sampai ke penghujungnya. Cuba fikir sebentar, kenapa perlu kejar dunia sedangkan ia cuma sementara? sedangkan dah jelas dalam al-Quran bahawa kehidupan di dunia tidak lebih, hanya main main dan gurau senda semata.

Firman Allah SWT "Dan tiadalah kehidupan dunia ini, selain dari main-main dan senda gurau belaka. Dan sungguh kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Maka tidakkah kamu memahaminya?" (Surah Al-An'Am ayat 32)

Turn to Allah, before we return to Him. No matter how big our sins are, it will never be bigger than Allah's mercy. May Allah forgive us all, and show us the right and straight path, towards Him.


Definitely, some of us might be judged because of this. Itu memang gerenti ada lah, gerenti yaw, ni yang tak berapa enak pasal perangai setengah manusia. Contohnya bila kita tegur kesalahan orang, niat kita memang baik, tapi apa yang dibalasnya?

"Kau sapa nak judge aku? Allah je boleh judge aku"

Ye memang, hanya Allah yang layak judge kita. Tapi tak salah pun untuk menegur, kalau ditegur lepastu terasa, bermakna betul lah yek? Bukan nak menghina atau mengejek, tapi cuma menegur sebagai saudara sesama Islam. Lepas ni, kalau ada orang tegur kesalahan kita, instead of marah sebab malu, patutnya kita bersyukur, sebab Allah suruh orang tegur salah kita, bersyukur lah, look at the positive side guys. Anyway back to the other topic, ada jugak orang yang bila kita tegur, dia kata...

"Belum dapat hidayah lagi"

For this situation, someone gave me this quote "Hidayah tu macam teksi. Kita ada pilihan sama ada untuk tahan, dan naik teksi itu. Atau melepaskan dan tunggu teksi lain datang. Tapi, kita takkan pernah tau samaada akan ada kah teksi lain selepas itu." persoalannya, macam mana kalau nyawa dicabut sebelum hidayah tu datang? Nauzubillahiminzalik.

Everyone wants Jannah right? we all want to see how syurga looks like. we all want to be there. we all miss Rasulullah saw and teringin nak jumpa. Cuba bayangkan bila masuk syurga nanti, semua malaikat dan bidadari syurga kenal kita sebabkan amalan kita yg banyak di dunia. MasyaAllah :') InsyaAllah together we improve ourselves. slow slow takpa asalkan kita berusaha nak berubah jadi lebih baik. Semoga sama sama kita renungkan, salam :)

Tuesday, 8 April 2014

Lamanya tak update blog and youtube, why?

Assalamualaikum hamba hamba Allah sekalian. Yes i know i know shahrin dah lama menghilang, dah jarang update blog and youtube, minta maaf sangat. Don't worry bcs ya'll know the reason why I haven't been posting new post on blog and also videos on youtube, nak habaq la ni sabaq noh :p

Imma college student now and I'm studying at Kolej Mara Kulim (UniKL) taking course Foundation in Science. So yeah, memang sibuk lah kan. Nak cari masa untuk buat video pun susah, idea idea dah banyak, cuma masa untuk buat tu takda hmm. InsyaAllah whenever I'm free, I'll use that time to make a new video for you guys.

As ya'll know 'foundation' ni setahun je, and setahun tu tak lama pun, kejap je. Memang takleh main main, dalam kuliah kene focus apa lecturer ajar and bila balik bilik kene study lagi. Lagi lagi bila ada subject chemistry, biology and maths. I don't mind subject biology and maths sebab tu memang fav subject shahrin ahah tapi chemistry tu -,- tak suka langsung haish entahlah kenapa, but most of my friends here loved it except me haha.

Takpa takpa think positive, for the sake of my future, and my parent's feelings, I'll work hard for it! InsyaAllah nothing is impossible as long as I put my trust in Allah, Allah knows what's best for me :)


So, sejak kebelakangan ni macam macam dah berlaku kat Malaysia ni, things that we all never imagine would happen, it happened. Salam takziah to all the MH370 passengers's families, I'm sure bila berita ni keluar, semua rakyat malaysia sedih, walaupun takda kenalan kita dalam flight tu, kita still rasa sedih right. We all don't know how it happened, but surely it happened for a reason, and only Allah knows that. Tak boleh imagine macam mana rasa family passengers tu, dah lah flight tu belum ditemui lagi, ya Allah. Everyone, lapangkan lah hati untuk sedekahkan Al-Fatihah, hope the flight will be found soon InsyaAllah.

Anyway, back to other topic. sekarang dah 2014, dah tahun baru. Mesti kene ada azam baru right? yes yes I know sekarang dah bulan 4 dah, tak kisahlah dah terlambat ke apa, nak bagitau jugak azam haha. So this is the list of my azam this year hoho

- fall in love with the subject chemistry (cam impossible je)
- get cgpa 4 flat
- make my parents so so proud of me
- be a better muslim
- nak tinggi 180cm (sekarang baru 175cm)
- visit Mekah and Madinah
- visit hometown Sheffield, United Kingdom balik, I miss there so much
- pergi korean restaurant halal, teringin nak try korean food

...I think ada lagi tapi dah penat nak fikir dah haha, hope all my wish will come true InsyaAllah, and I hope yours will too :) Okay dahlah nak tidur, hope you all have a goodnight sleep. Assalamualaikum!

*korang kene tengok running man episode 188/189/191, ada kim woobin and rain, cool oooo~