Wednesday, 9 April 2014

Open your heart, not just your eyes.

Assalamualaikum, bismillahirahmanirahim...

Four unbreakable promises from Allah:

- "So remember Me; I will remember you."
- "If you are grateful, I will surely increase you (in favor)"
- "Call upon me; I will respond to you."
- "And Allah would not punish them while they seek forgiveness."

Alhamdulillah masih lagi bernafas. I want to ask you guys, pernah tak terfikir... kalau kita ditakdirkan mati sekarang, ye sekarang. Malaikat Izrail cabut nyawa kita, bukan esok, bukan minggu depan, bukan tahun depan, tapi sekarang. Apakah kita sudah bersedia? dah cukup amalan ke? dah bertaubat? Sedang kita tengah mengejar dunia, kita tak sedar yang dunia dah hampir sampai ke penghujungnya. Cuba fikir sebentar, kenapa perlu kejar dunia sedangkan ia cuma sementara? sedangkan dah jelas dalam al-Quran bahawa kehidupan di dunia tidak lebih, hanya main main dan gurau senda semata.

Firman Allah SWT "Dan tiadalah kehidupan dunia ini, selain dari main-main dan senda gurau belaka. Dan sungguh kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Maka tidakkah kamu memahaminya?" (Surah Al-An'Am ayat 32)

Turn to Allah, before we return to Him. No matter how big our sins are, it will never be bigger than Allah's mercy. May Allah forgive us all, and show us the right and straight path, towards Him.


Definitely, some of us might be judged because of this. Itu memang gerenti ada lah, gerenti yaw, ni yang tak berapa enak pasal perangai setengah manusia. Contohnya bila kita tegur kesalahan orang, niat kita memang baik, tapi apa yang dibalasnya?

"Kau sapa nak judge aku? Allah je boleh judge aku"

Ye memang, hanya Allah yang layak judge kita. Tapi tak salah pun untuk menegur, kalau ditegur lepastu terasa, bermakna betul lah yek? Bukan nak menghina atau mengejek, tapi cuma menegur sebagai saudara sesama Islam. Lepas ni, kalau ada orang tegur kesalahan kita, instead of marah sebab malu, patutnya kita bersyukur, sebab Allah suruh orang tegur salah kita, bersyukur lah, look at the positive side guys. Anyway back to the other topic, ada jugak orang yang bila kita tegur, dia kata...

"Belum dapat hidayah lagi"

For this situation, someone gave me this quote "Hidayah tu macam teksi. Kita ada pilihan sama ada untuk tahan, dan naik teksi itu. Atau melepaskan dan tunggu teksi lain datang. Tapi, kita takkan pernah tau samaada akan ada kah teksi lain selepas itu." persoalannya, macam mana kalau nyawa dicabut sebelum hidayah tu datang? Nauzubillahiminzalik.

Everyone wants Jannah right? we all want to see how syurga looks like. we all want to be there. we all miss Rasulullah saw and teringin nak jumpa. Cuba bayangkan bila masuk syurga nanti, semua malaikat dan bidadari syurga kenal kita sebabkan amalan kita yg banyak di dunia. MasyaAllah :') InsyaAllah together we improve ourselves. slow slow takpa asalkan kita berusaha nak berubah jadi lebih baik. Semoga sama sama kita renungkan, salam :)

3 comments:

  1. YUPS .. betul .. haih .. kalau boleh suruh semua orang baca post ni kan bagus .. tersedar juga walaupun just 25% .. emm3x ..

    ReplyDelete
  2. insya Allah, let's become a better muslim

    ReplyDelete
  3. Киев проститутки sex-ra.com "Kau sapa nak judge aku? Allah je boleh judge aku"
    Ye memang, hanya Allah yang layak judge kita. Tapi tak salah pun untuk menegur, kalau ditegur lepastu terasa, bermakna betul lah yek? Самая строгая мораль позволяет нам чувствовать удовольствие при мысли о великодушном поступке...
    помогут скрасить не только ваш досуг, но также могут украсить вас как мужчину, личность. У меня есть ВСЁ, что нужно для Вашего комфорта. Разнообразие предоставляемых сексуальных услуг, неиссякаемая фантазия, тактичность, учитываю все Ваши пожелания, а также ненавязчивое МУЗЫКАЛЬНОЕ СОПРОВОЖДЕНИЕ.

    ReplyDelete